ICT LEADERS FINLANd

Artikkelit

Kenen lasien läpi katsotkaan maailmaa?

tammi 16, 2015 | ARTIKKELIT

Kirjoittajana Reino Myllymäki.

Tein syyskuussa verkkosivut Lokkiprojektille, jonka puitteissa kunnostetaan vanha Douglas DC-3 -kone ”Lokki” vetonaulaksi Vantaan Asuntomessuille.

Verkkosivujen pystytysvaiheessa suojasin ne salasanalla ja varmuuden vuoksi laitoin ruksin ruutuun ”Haluan, etteivät hakukoneet löydä sivujani”. Mutta kun salasanasuojaus purettiin, sivusto julkaistiin ja sitä alettiin markkinoida, unohdin ottaa tuon ruksin pois.

Vähän ajan kuluttua alkoi kuulua, että projektin verkkosivuja ei löydy. Ihmettelin asiaa, koska sivut olivat toiminnassa. Pyysin yhtä henkilöä demoamaan ongelman ja selvisi, että hän – niinkuin monet muutkin – eivät kirjoita verkkosivujen osoitetta selaimen osoitekenttään, vaan Googlen hakukenttään. Koska Google kunnioitti haluani, ettei se löytäisi sivujani, se ei todellakaan niitä löytänyt vaan löysi muita Lokkiprojekteja, joiden joukossa oli jopa yksi haitakesivusto.

Ongelma ei poistunut silläkään, että ko. henkilö syötti verkko-osoitteen selaimen osoitekenttään, sillä hänen käyttämänsä Chrome-selain on jotenkin integroitu saman toimittajan hakukoneeseen ja tuotti saman tuloksen…

Ongelma poistui yhden ruksin ottamisella pois yhdestä ruudusta mutta pani minut miettimään, millaisen isoveljen – big brotherin – olemme Googlen mukana tähän maahan huomaamattamme saaneetkaan. Hakukoneen markkinajohtajana Google voi päättää, mitä hakutuloksia näytetään ja kuten tiedämme, maksamalla Googlelle haluttujen tuloksien esiintymiseen pääsee vaikuttamaan.

Takavuosina pelättiin Microsoftin monopoliasemaa. Pelkäsimmekö turhaan? Pitäisikö meidän nyt pelätä Googlea kuin Orwellin 1984-kirjassa esiintynyttä Isoveljeä? Tuliko selaimen vaihto?

Tämä kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran 16.1.2015 CxO Mentor Oy:n blogissa.