ICT LEADERS FINLANd

Artikkelit

Miten saada ote digitalisaatiosta?

marras 23, 2015 | ARTIKKELIT

Kirjoittajana Reino Myllymäki

IT Forumin Digitalisaatiokyselyyn on saatu jo kaksinumeroinen luku vastauksia mutta lisää odotetaan. Käy vastaamassa!

Ilman tutkimuksen tuloksiakin osaan arvata, että tänä vuonna digitalisaation kanssa tuskailee useampi liiketoiminta- tai yritysjohtaja kuin viime vuonna. Tietotekniikka on merkittävin vipu radikaalien innovatioiden löytämiseen ja tuottavuuskasvuun. Vaan miten saada ote digitalisaatiosta?

Yksi tie onneen on tietohallinto- ja IT-väen osallistaminen organisaation tulevaisuuden suunnitteluun eli strategiatyöhön. Oikea tapa voi olla heidän ottaminen mukaan liiketoimintastrategian suunnitteluun. Tai lähteä liikkeelle strategiakokonaisuuden uusimisessa liiketoimintastrategian sijaan IT-strategiasta. Tai tehdä yhteinen digistrategia. Olen nähnyt monia tietohallintoja, joiden ykköshuolena on koko organisaation tulevaisuuden varmistaminen.

Monesti IT-strategiatyöhön käydään käsiksi liiketoiminnan tarpeiden kautta. Silloin lopputuloksena on pikemminkin liiketoiminnan tietojärjestelmien kehityssuunnitelma kuin kilpailetuun tähtäävä digistrategia. Ennen liiketoiminnan tarpeiden pöydälle nostamista kannattaa miettiä workshop taikka kaksi trendejä. Mihin tietotekniikka on menossa? Mitä kilpailijat tekevät, entä asiakkaat ja toimittajat? Mitä toimialalla tapahtuu? Entä muilla vastaavilla toimialoilla? Vastaukset kysymyksiin tuottavat lähtöaineistoa niin liiketoiminta-, IT- kuin digistrategiallekin.

Liiketoimintajohtaja, joka osaa vaihtaa kysymyksen ”millainen ratkaisu tietohallinnolla on tähän tarpeeseen?” kysymykseen ”miten tämä ratkaistaisiin tietotekniikalla helpoimmalla tavalla” saa todennäköisesti liiketoiminnalleen pitkäaikaisen kilpailuedun.

Alalla tiedetään yleisesti, että koodarin ja loppukäyttäjän päästäminen liian lähelle toisiaan tuo kalliin ratkaisun, molemmilta kun puuttuu kyky nähdä kokonaisuus. Siksi lähivuosina tullaan tarvitsemaan rajapintaihmisiä liiketoiminnan ja IT-palvelujen väliin. Ihmisiä, jotka osaavat riittävästi sekä tietotekniikkaa että liiketoimintaa ja ymmärtävät lisäksi kokonaisuuden.

Tässä neljä neuvoa aluksi.

Tämä on TIVIA:n hallitukseen ehdolla olevan tuottavuusaktivisti Reino Myllymäen kolmas vaaliblogi. Hän on ICT Leaders Finland ry:n hallituksen jäsen.