ICT LEADERS FINLANd

Artikkelit

Joko yrityksen IT- ja OT-järjestelmiä hallinnoidaan yhdessä?

tammi 17, 2020 | ARTIKKELIT

Kirjoittajana Pekka Kimpimäki, kuvat Olli Teräs.

Miksi IT ja OT ovat erillään?

Viime marraskuussa Messukeskuksen Teknologia -19 messujen Tivia-lavalla ICT Leaders Finlandin järjestämässä IT & OT kokonaisuudessa keskusteltiin aiheesta. Ensin UPM:n tietohallintojohtaja Turkka Keskinen alusti aihetta esitelmällä ”IT + OT = Businessteknologia”. Hänen jälkeensä DBE Core Oyn toimitusjohtajana Kari Korpela nosti esille erilaisen näkökulman otsikolla ”Digitalisaatio teollisuusympäristössä”. Päivän pääteeksi aihetta ” IT & OT – Digitalisaatio” roudittiin paneelissa useammalta suunalta. Turkan ja Karin lisäksi paneelissa olivat tulevaisuustutkija Risto Linturi ja Senior Advisory Manager Pauli Wihuri KPMG:ltä. Itse pääsin kuuntelemaan aitiopaiakalta toimimalla tilaisuuden fasilitaattorina.
Paneelissa käytiin erinomainen ja hyvinkin erilaisia näkökulmia esille nostaneita keskusteluja. Tämä oli toki odotusarvokin, koska tasokkaat panelistit edustivat hyvinkin erilaista näkökulmaa: suuryrityksen CIO, start-upin CEO, tulevaisuus tutkija ja johdon konsultti. Paneelissa käytiin keskustelua mm. seuraavista aiheista: IT ja OT teknologiat ja niiden hallinnan erot, miksi IT:tä ja OT:ta kannattaa hallita yhdessä, teknologianrooli kestävän kehityksen huomioivassa liiketoiminnassa.

Yksi tilaisuuden tärkeimmistä anneista minulle oli puhujien kanssa etukäteen käyty keskustelu IT:n ja OT:n määritelmästä ja missä menee näiden toimintojen raja. Esille tuli muun muassa seuraavia näkökulmia: olen tottunut ajattelemaan nämä yhdessä, käsittelen aihetta johtamisen näkökulmasta, OT on teollisen ympäristön (IoT) laitteiden prosessien ohjausta jne. Yhtä oikeaa vastausta ei liene olemassakaan. Kuitenkin se, että osallistujien näkemykset erosivat todella paljon, kertoo minusta siitä, että IT:n ja OT:n yhteen saattamisessa on vielä paljon työsarkaa. Vai voisiko sanoa IT:n ja OT:n saattamisessa uudestaan yhteen? Ainakin -90 luvulta, kun toimin digi/ICT-konsulttina, kartonkitehtaan tuotannon järjestelmien kehitys tapahtui tietohallinnon kautta ja tietohallinto hallitsi myös budjettia. Toisaalta muutamaa vuotta tuoreempien havaintojen mukaan lannoitetehtaalla automaatiopäällikkö omisti labra-/laadunhallintajärjestelmän. Ehkä kyseisellä kartonkitehtaalla vain sattui olemaan paikallinen tietohallinto?

Referoin seuraavaksi Turkan näkemyksiä mistä pitäisi aloittaa, jos IT ja OT ovat erikseen. Pitää pystyä organisoimaan tila, jonka ympärillä IT ja OT henkilöt kohtaavat. Tilanteesta tekee hedelmällisemmän ja mielekkäänpää, jos on jokin yhteinen asia/agenda, kuten tietoturva, jonka ympäriltä saadaan keskustelu lähtemään liikkeelle. Keskusteluiden kautta IT ja OT henkilöt oppivat tuntemaan toisensa ja sitä kautta dialogi käynnistyy. Lähtökohtaisena haasteena on, että globaali IT ja paikallinen tuotantoautomaatio eivät enää nykymaailmassa kohtaa normitilanteessa toisiansa.

Kiinnostuitko aiheista tai harmittaako, että tilaisuus meni jo? Ei hätää, Tivian jäsenillä on mahdollisuus katsoa esityksistä tehdyt tallenteet!
Teknologia -19 messujen esitykset & paneeli (vaatii kirjautumisen).
Teknologia -19 messuilla ILF:n järjestämä ohjelma:

  • Digitalisaatio teollisuusympäristössä – puhujana Kari Korpela, CEO, DBE Core ltd
  • IT + OT = Bisnesteknologia – puhujana Turkka Keskinen, CIO, UPM
  • IT & OT – Digitalisaatio (paneelikeskustelu) – panelisteina Turkka Keskinen, Kari Korpela, Risto Linturi ja Pauli Wihuri, Pekka Kimpimäki toimi paneelin juontajana

Kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran PKimpimaki.fi:n blogissa 15.1.2020.