ICT LEADERS FINLANd

Artikkelit

Kaksinapainen IT

loka 12, 2015 | ARTIKKELIT

Kirjoittajana Reino Myllymäki.

Käytäessä keskustelua tietohallinnon ja liiketoiminnan yhteistyöstä monesti todetaan aiheen olevan ikuisuusaihe. ”Tästä keskusteltiin jo 30 vuotta sitten”, joku toteaa. Täytyy myöntää, että kannanotto harmittaa, sillä mielestäni asiasta pitää keskustella jatkuvasti, koska sitä ei ole saatu kuntoon.

Minun on silti myönnettävä, että jonkinlainen deja-vun koin lukiessani Markku Pervilän 24.9.2015 julkaistua artikkelia Kaksinapainen it antaa tilaa pelle pelottomille tivi.fi:stä. Pervilän mukaan: ”Uusi, kaksitoiminen malli jakaa it-osaston kahteen leiriin. Päivittäiset toiminnot pysyvät entisenlaisina ja bimodaalin paletin toinen puolisko tarjoaa turvasataman riskinottajille ja keksintöjen luojille. Kaksitoiminen it-malli (bimodal it) on melko uusi konsepti. Ensi kerran tällaisen kaksitoimisuuden idean esitteli ja nimesi tutkimustalo Gartner vasta viime vuonna.”

No nyt Gartner on keksinyt asian, joka on keksitty Suomessa jo 10 vuotta sitten tai aikaisemmin. Monien – ilmeisesti suomalaisten – toimintatapojen siirtyminen kansainvälisiin standardeihin ja käytäntöihin vie näköjään aikaa paljon, koska ne on keksittävä jossain uudelleen.

Esimerkiksi Suomessa jo liki 20 vuotta käytössä oleva tietohallinnon ja liiketoiminnan suhteiden hoito (Business Relationship Management) tuli ITIL- ja Cobit-standardeihin vasta 2011-2012.

Onko meillä suomalaisilla peiliin katsomisen paikka? Keksimme kyllä fiksuja asioita ja otamme niitä käyttöönkin. Samaan aikaan työnantajiemme kansainvälistyessä joudumme jatkuvasti tilanteeseen, kun toimintatapamme ovat erilaisia suurten maiden – kuten Yhdysvaltojen ja Iso-Britannian – vastaaviin verrattuna. Erilaisuus johtuu kokemukseni mukaan usein siitä, että käymme näihin verrattuna edellä.

Toisaalta itse keksitty ei tunnu itsestäkään yhtä hyvältä kuin yleisesti hyväksytty. Pikkuisen aina epäilyttää, kun on edistämässä asiaa, josta kukaan muu ei (vielä) puhu.

Keskustelin tietohallinnon kaksinapaisuusuutisesta viime viikolla vanhan asiakkaani kanssa. Kolmisen vuotta sitten sparrasin häntä – tietohallintojohtajaa – IT:n organisointiasiassa ja kumpikin muisti, että tämä Gartnerin uutuutena esittämä IT-palvelujen kaksitahoisuus (jatkuvat vs. kehityspalvelut) oli esillä jo silloin.

On silti hyvä, että Gartner on ottanut asian esille nyt. Se kertoo, että ajatus on jollain tasolla yleisesti hyväksytty ja kiinnittää digitalisaatiokeskustelun yhteydessä huomiota teknologian sijasta vaihteeksi organisatorisiin asioihin. Huomasin kootessani yhteen aineistoa Tietohallinnon organisointi -kirjaani varten, että ansiokkainta tutkimusta aiheesta on tehnyt juuri Gartner.

Tässä kuvitteellisessa kisassa tosin meikäläinenkin pääsisi palkintosijoille vaatimattomahkolla panoksellani, sillä niin vähän tietohallinnon organisointia on tutkittu. No nyt tuokin tutkimus – kotimainen ja ulkomainen – on saatu tuotteistettua suomenkieliseksi kirjaksi.

Kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran Suomalaisen Johtamisen Päivän blogissa 1.10.2015.